Hygiëne

  • Het magazijn moet schoon, droog en opgeruimd zijn;
  • Het is belangrijk dat je werkkleding schoon is;
  • In het magazijn mag je niet eten of drinken of geneesmiddelen die je zelf gebruikt meenemen in het magazijn;
  • Als je sporen van ongedierte ontdekt, moet je dit direct melden aan de Verantwoordelijke Persoon.

Aanwezigen

  • In het magazijn mogen geen onbevoegde personen rondlopen;
  • Als er bezoekers zijn dan moeten zij worden begeleid.

Preventief onderhoud

Het onderhoud dat wordt uitgevoerd mag geen negatieve invloed hebben op de producten.

Op het moment dat er onderhoud plaatsvindt, moet dit ook geregistreerd worden. Op die manier is het aantoonbaar wanneer er waar welk onderhoud is uitgevoerd. Deze onderhoudsregistratie en -rapportage moet worden bewaard.

Tabel temperatuurbeheersing

Enkele voorbeelden van opslag- en transportcondities.

Temperatuurbeheersing

Wanneer er sprake is van geneesmiddelen die temperatuurgevoelig zijn, dan moet de temperatuur continu beheerst worden. Beheersing van de temperatuur betekent dat de temperatuur continu hetzelfde moet blijven, of in elk geval binnen een bepaalde range. Dit wordt tot stand gebracht middels koelapparatuur in het magazijn. Daarnaast moet de temperatuur continu gemeten worden. Dit gebeurt door temperatuursensoren. Deze temperatuurregistratie moet altijd inzichtelijk zijn en gedurende langere tijd bewaard worden.

In dit verband wordt ook gesproken over de ‘cold chain’. Het product moet in dat geval in de gehele keten gekoeld worden.