Om informatie te beschermen is het belangrijk dat niet iedereen bij de informatie kan. Een goede methode hierbij is om alleen toegangsrechten toe te kennen voor de informatie die je bij je werk nodig hebt. We noemen dit het “need-to-know” principe.

Deze toegangsrechten worden gekoppeld aan gebruikersaccounts en die gebruikersaccounts zijn beveiligd met een wachtwoord. En juist bij de wachtwoorden gaat vaak mis.

Omdat wachtwoorden onthouden best moeilijk kan zijn, wordt er regelmatig een wachtwoord gebruikt dat bestaat uit de geboortedatum, of de naam van je partner of je kind. En laat dat nou juist informatie zijn die meestal redelijk eenvoudig te achterhalen is. Zorg er daarom voor dat een wachtwoord nooit makkelijk te raden is voor een andere persoon en dat het wachtwoord lang genoeg is. Vaak wordt door de IT afdeling al een aantal eisen gesteld waaraan een wachtwoord moet voldoen. In ieder geval helpt het als je verschillende tekens gebruikt in je wachtwoord (zoals kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens). Ook kun je bijvoorbeeld een wachtwoordzin bedenken.

En als je dan een sterk wachtwoord hebt bedacht, laat dat dan niet rondslingeren door het wachtwoord op een post-it briefje aan je monitor of laptop te plakken, of onder je onderlegger op je bureau of aan het prikbord. De sleutels van je huis laat je ook niet buiten in de voordeur zitten.

Extra informatie (niet verplicht):

Voorbeelden van wachtwoorden die je beter niet kunt gebruiken vind je op de website van Nordpass: https://nordpass.com/most-common-passwords-list/.